Aktualizováno: Ministrantská setkání

Velice rád bych pozval zájemce o ministrantská setkání v pátek 13. ledna od 16:30 na faru v Havlíčkově Brodě. Bude se jednat o první, hlavně informační schůzku, kde se bude moci po domluvě s většinou upravit čas a případně i den, kdy se budeme scházet.

Po velkých úvahách a přípravách od loňského roku, bych rád společně s kaplanem a farním vikářem Damiánem Vrchovským uvedl na světlo nový projekt brodské farnosti. A to ministrantská setkání.

Proč jsem se k tomuto kroku rozhodl?

Ministruju již pěknou řádku let a pamatuji si (a to nejsem nikterak velký pamětník), že na mše chodilo až 10 ministrantů. Dětí chodilo hodně a nebyl problém s tím, že by si farář musel dělat všechno sám. Loni, když jsme s Broďáky vyrazili na mši do Nové Cerekve na Pelhřimovsku, jsem se nestačil divit. Při klasické nedělní mši tam měli 15 ministrantů! Holky, kluci všeho věku. A u nás v Brodě se v neděli s velkými těžkostmi sejdeme v pěti a to nemluvím o večerní mši.

Vím, že ministrantská setkání už zde jakýmsi způsobem probíhala. A tak bych na to chtěl navázat pravidelnými setkáními s dětmi všeho věku.

Jak by vlastně taková setkání vypadala?

Vždy jednou týdně v pátek, bychom se od 16:30 sešli na faře. Zde bude připraven program plný nejen her, ale i vědomostí, které se hodí nejen pro ministrování, ale i do života. Chybět nebudou nějaké ty dobroty (mamka už se těší, až mi bude péct buchty), za určité úkoly budou připravené menší odměny, budeme si vyrábět například ministrantský deník, a tak podobně. Zkrátka spousta zábavy a ponaučení. Po této hodince a něco málo programu bychom se (kdo by chtěl) přesunuli do kostela na páteční večerní mši. Na získání praxe je to ideální, neboť nechodí až tak moc lidí a nervozita tak nebude velká 🙂

Co je mým plánem do budoucna?

Rád bych, aby se dalo do podvědomí, že ministrování je skutečně skvělá věc. Jste vlastně hned po faráři nejblíže Bohu, jak můžete být. Nemluvě o tom, že být ministrant neznamená jenom chodit ministrovat 😉 Můžeme se scházet na faře i jindy, vymýšlet různé výlety, třeba na ministrantská setkání do Hradce a podobně. Zkrátka chci, aby děti věděli, že chození do kostela pro ně může být zábava i ponaučení. A věřím, že je to bude bavit 😉

Jára Čížek