Křížová cesta

Milí farníci,

sdr

současná situace nám neumožňuje projít tradiční farní velkou křížovou cestu společně v parku, ale můžeme si ji projít sami nebo s našimi rodinami, takže se sejdeme sice na jednom místě, ale každý v jiný čas.

Pokud se budete chtít připojit k letošní netradiční křížové cestě, kterou můžete projít kdykoli do Velkého pátku, tak si prosím připravte:

  • malý vlastnoručně vyrobený jednoduchý dřevěný kříž (velikost cca 20 cm)
  • dvě stužky dlouhé 30cm – jedna veselé a jedna nějaké smutné barvy dle Vašeho pocitu
  • malou kytičku (může být i umělá)

K rozjímání křížové cesty můžete a nemusíte využít některé z připravených textů 1x dětská a 1x pro dospělé, nebo jakoukoli vlastní.

Svou křížovou cestu můžete začít odkudkoliv s tím, že společný cíl na kalvárii v parku Budoucnost, kde jsou tři železné kříže. Putování si dokonce můžete rozplánovat na více dnů.

  • Stužku smutné barvy připněte na připravený drátek ke kříži po Kristově levém boku a bude symbolizovat naši lítost nad všemi lidmi, kteří odmítají Boží lásku a nad svými vlastními nevyznanými hříchy.
  • Stužku v radostně veselých barvách připněte na připravený drátek ke kříži po Kristově pravém boku, kde byl podle církevní tradice ukřižován kající lotr Dismas. Může symbolizovat naši radost z toho, jak moc nás Bůh lidi miluje, a že nás přijímá takové, jací jsme i nedokonalí.
  • Dřevěný křížek položte nahoru ke kříži s Kristem a promítněte si do něho během svého putování všechno, s čím bojujete, své hříchy, slabosti, trápení i bolesti.
  • Kytičku připevněte ke Kristovu kříži. Květy mohou symbolizovat Vaši lásku k našemu Pánu, radost z jeho vzkříšení a všechno to, co pocítíte ve svém srdci během cesty.

jáhen Petr Trefil

Texty k rozjímání:

Křížová cesta pro děti

Křížová cesta pro dospělé s papežem Františkem