Galerie: Úklid v kostele svaté Kateřiny

Export 003Je sobota, osm hodin ráno a u kostela svaté Kateřiny se schází více než desítka dobrovolníků z řad farníků i veřejnosti. Před dvěma týdny zde brigádníci vyklidili nánosy holubího trusu z půdy a věže kostela. Odvezlo se jich hned několik plných pytlů. Program na následující chvíle je jasný – uklidit a dát po této akci kostel do pořádku. Navíc se zde plánuje hned několik koncertů, a tak se úklid bere poctivě. Je potřeba umýt zaprášený oltář i lavice, vymést pavučiny z oken a vytřít podlahu.

Úklid svolala iniciativa Život kostelům, za kterou stojí ředitel havlíčkobrodského muzea Jiří Jedlička a vedoucí nemocniční lékárny Vít Vodrážka. „Cílem je nalézt využití a následně prostředky na opravu dvou chátrajících církevních památek v Havlíčkově Brodě. Nejde tedy jen o kostel svaté Kateřiny, ale také o kostel Nejsvětější Trojice,“ přiblížil projekt Vít Vodrážka. Na obnovu zatím finančně přispívá nadace Via, podílí se i Římskokatolická farnost a její farníci.

Export 006V kostele se nachází barokní oltář ze 70. let 17. století s obrazem svaté Kateřiny z první poloviny 18. století, obrazem svaté Alžběty a sochami svatého Šebestiána a svatého Rocha. Na kůru je pak varhanní skříň, samotné varhany jsou však v dezolátním stavu. „Málokdo ví, že kostel byl původně postaven vedle brodského špitálu. Odtud zřejmě pochází právě jeho zasvěcení svaté Kateřině Alexandrijské, která je ochránkyní při nejrůznějších nemocech. Po povodni v roce 1714 byl ale špitál zcela zničen a na původním místě již obnoven nebyl,“ poodkryl zajímavou historii kostela Vít Vodrážka.

Poslední větší úklid se kostelem svaté Kateřiny prohnal ještě v listopadu loňského roku, kdy brigádníci odstranili provizorní dřevěnou podlahu, nepořádek pod ní, stavební materiál a zborcené schodiště na kůr. Od té doby v kostele přibylo prozatímní schodiště nové, které je samonosné a nezasahuje tak do historických konstrukcí kostela. Také bylo instalováno provizorní LED osvětlení osvětlující presbytář i loď kostela a zakoupeny stohovatelné židle pro účinkující při kulturních akcích.

Konec úklidu zpestřila Lumírova hra na didgeridoo

Konec úklidu zpestřila Lumírova hra na didgeridoo

Kolem dvanácté už je úklid dokončen a vše je tak připraveno na nadcházející koncerty. Ten nejbližší proběhne v neděli 22. května od 15.00, vystoupí na něm pěvecký sbor Limbora. Kostel (a nejenom tento) se také otevře veřejnosti v noci z pátku 10. na sobotu 11. června, kdy se bude konat v pořadí už sedmý ročník Noci kostelů. Během této akce zde vystoupí flétnový soubor Flauti Feroci, proběhne diskuze o osudu této památky a po celou dobu budou vystavena díla výtvarného oboru Soukromé základní umělecké školy. A zatím poslední plánovanou akcí bude vystoupení dua s názvem Vrabčí trh, za kterým se skrývá kytarista a zpěvák Libor Siebenbürger a písničkář Pavel Lutner. Ti vystoupí v neděli 26. června.

A jaké je další směřování využití kostela? „V současné době jsou zpracovány dvě architektonické studie adaptace kostela na centrum Charity. Tento projekt by umožnil kompletní rekonstrukci památky a současně následné využití a financování provozu v budoucnosti. Jako další připadá v úvahu adaptace na komunitní centrum, ve kterém by mohly probíhat menší koncerty, přednášky a setkání lidí z farnosti i mimo ni. S ohledem na stav památky je ale nejvyšší čas s opravami začít.“ sdělil Vít Vodrážka.

Aktuální informace o dění kolem kostelů svaté Kateřiny i Nejsvětější Trojice naleznete na internetových stránkách www.zivotkostelum.cz.